Le Beaujolais Nouveau est arrivé
To Beaujolais παράγεται στην περιοχή Beaujolais (Μποζολέ) στα νότια της Βουργουνδίας και σε αντίθεση με άλλα γαλλικά κρασιά, δεν παλαιώνει σε βαρέλι, βγαίνει στην αγορά λίγους μόνο μήνες μετά τον τρύγο και έχει διασκεδαστικό χαρακτήρα. Τα ερυθρά κρασιά του Beaujolais βασίζονται στην ποικιλία σταφυλιού Gamay, η οποία, αν και καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο, στην γαλλική επαρχία φτάνει στο αποκορύφωμά της.
Τα περισσότερα κρασιά Beaujolais είναι κόκκινα, αλλά τόσο τα λευκά που παράγονται από Chardonnay όσο τα ροζέ που παράγονται από σταφύλια Gamay θεωρούνται εξαιρετικά. Η ερυθρή ποικιλία σταφυλιού Gamay είναι αυτή που κυριαρχεί στον αμπελώνα και εκείνη που βρίσκεται πίσω από το Beaujolais Nouveau.
Υπάρχουν τέσσερις βασικές κατηγορίες ερυθρών οίνων από το Beaujolais: Beaujolais Nouveau, Beaujolais, Beaujolais-Villages και Beaujolais Cru. Όλες προέρχονται από την περιοχή του Beaujolais, αλλά έχουν σημαντικές διαφορές. Το Beaujolais Nouveau είναι ένα φρέσκο, φρουτώδες κρασί με ελαφριές και συχνά ελάχιστα αισθητές τανίνες και έχει ένα σχετικά απλό στυλ. Η τεχνική οινοποίησης της ανθρακικής εκχύλισης, η οποία χρησιμοποιείται για το Beaujolais Nouveau, έχει ως αποτέλεσμα τα σταφύλια να ζυμώνονται μέσα στη φλούδα τους, επιτρέποντας στον οινοποιό να παράγει ένα κόκκινο κρασί με φρεσκάδα και ζωντάνια.
Η εμφιάλωση γίνεται δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση της ζύμωσης και το αποτέλεσμα είναι ένα κρασί γεμάτο γοητεία και ευδιάθετο χαρακτήρα, φρέσκο και φρουτώδες. Το χρώμα του Beaujolais Nouveau είναι ρουμπινί κόκκινο με έντονες βιολετί ανταύγειες.
Στην οσμή διακρίνονται τα κόκκινα φρούτα, η χαρακτηριστική μπανάνα και μια δόση γαρίφαλου αρκετά επίμονη και φίνα. Στη γεύση κυριαρχούν αρώματα βατόμουρου και κερασιού που υπογραμμίζουν την τυπικότητα της ποικιλίας Gamay και την αρωματικά φινετσάτη φρεσκάδα της νιότης του. Το Beaujolais Nouveau είναι μαλακό, αρωματικό, έχει δροσιστική οξύτητα, απουσία τανινών και κλείνει με μια ευχάριστη επίγευση που παραπέμπει σε μαρμελάδα.
Ο μεγαλύτερος παραγωγός της περιοχής θεωρείται ο Georges Duboeuf. Είναι ο ιθύνων νους πίσω από τη δημοφιλή φράση “Le Beaujolais Nouveau est arrivé!” (το Beaujolais Nouveau έφτασε) που σηματοδοτεί την άφιξη του κρασιού κάθε χρόνο την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου.
Οι Γάλλοι σεφ θεωρούν ότι το Beaujolais ταιριάζει ιδανικά με κόμφορτ πιάτα και ειδικά με φαγητά που έχουν μαγειρευτεί με κόκκινο κρασί, με πρώτο και καλύτερο το μοσχαράκι bourguignon. Το κρασί μπορεί να συνδυαστεί επίσης εύκολα με πλατό αλλαντικών, κατσικίσιο τυρί, καμαμπέρ, μαλακό τυρί Coulommiers, καθώς και με τα περισσότερα παραδοσιακά γαλλικά πιάτα.
Ιωάννα Ζωμένου – Καραγιάννη
Καθηγήτρια Ελληνικής & Γαλλικής Φιλολογίας
Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών